Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-07@19:54:24 GMT

زلزله یا گلوله توپ؟

تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۲۸۶۳۴

زلزله یا گلوله توپ؟

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،درباره  تصویر شکاف در مناره ضلع غربی ایوان مقصوره در مسجد گوهرشاد، روایت‌ها و شایعه‌های گوناگونی رواج دارد که مهم‌ترین آن‌ها، آسیب‌دیدگی بر اثر حمله روس‌ها به حرم مطهر در نوروز سال ۱۲۹۱ خورشیدی است. می‌گویند زمانی که حرم مطهر به توپ بسته شد، چند گلوله هم به این مناره برخورد کرد و باعث تَرَک برداشتن و آسیب دیدن آن شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این ادعا آن‌قدر شهرت دارد که برخی خبرگزاری‌ها در فضای مجازی، عکس آن را کنار تصویر گنبد حرم رضوی، پس از به توپ بسته شدن توسط روس‌ها می‌گذارند و درباره این اتفاق، داستان‌های دور و درازی نقل می‌کنند. اما واقعیت تاریخی چنین نیست و این عکس، مربوط به ماجرای دیگری می‌شود که در ادامه می‌خوانید.

یک حقیقت ظریف تاریخی

بگذارید همین ابتدا علت ایجاد چنین وضعیتی در مناره مسجد گوهرشاد را بگویم تا خیالتان راحت شود؛ مناره ضلع غربی ایوان مقصوره، اواخر دهه ۱۳۱۰ خورشیدی بر اثر وقوع زلزله‌ای در شهر مشهد به این روز افتاد. یعنی شکافی که روی تاج مناره می‌بینید، مربوط به زلزله است نه واقعه به توپ بستن حرم رضوی. البته نه فقط مناره‌های مسجد گوهرشاد، بلکه دیگر بخش‌های حرم مطهر هم، طی تاریخ طولانی خود، شاهد تخریب‌های متعددی بر اثر زلزله بوده‌اند، اما به دلیل استحکام فوق‌العاده بنا، هیچ‌گاه به طور اساسی تخریب نشده و فقط به مرمت نیاز پیدا کردند.

شهر مشهد و استان خراسان یکی از مناطق زلزله‌خیز ایران است و در تاریخ آن، به موارد متعددی از این رویداد طبیعی برمی‌خوریم. البته تا پیش از روی کار آمدن صفویه و تلاش مورخان این عصر برای ثبت جزئیات وقایع تاریخی شهر مشهد، آمار و اطلاع دقیقی درباره حجم و تعداد زلزله‌ها در این شهر نداریم. اما از حدود سال ۹۷۰ خورشیدی به این سو، تقریباً می‌دانیم شهر مشهد و حرم رضوی در چه زمان‌هایی دچار این اتفاق شده است.

مشهورترین زلزله‌ای که در تاریخ مشهد به وقوع پیوسته، مربوط به ۹ مرداد سال ۱۰۵۲ است؛ دوران سلطنت شاه سلیمان صفوی.

۴هزار کشته

این زلزله یکی از خوفناک‌ترین زلزله‌های تاریخ خراسان بوده، آن‌قدر که مورخان عصر صفویه، آمار کشته‌های آن را ۴ هزار نفر ذکر کرده‌اند. براساس این گزارش‌ها، حدود دو سوم شهر مشهد بر اثر زلزله ویران شد و آسیب‌های گسترده‌ای به اماکن متبرکه رسید؛ هر چند هیچ سقفی در آن فرو نریخت و افرادی که در آن حضور داشتند، آسیبی ندیدند. با این حال، بر اثر این زلزله، بخش‌هایی از گنبدطلا، گنبد مسجد گوهرشاد، سقف مدارس پریزاد و دودر و همچنین مدرسه بالاسر که امروز اثری از آن برجا نیست، آسیب دید و طی چند سال بعد، با فعالیت‌های عمرانی گسترده ترمیم شد. زلزله‌های شدید، در سال‌ها و قرن‌های بعد، باز هم تکرار شد و در دوره افشاریه، زندیه و قاجاریه نیز، زلزله‌های شدید در مشهد داشته‌ایم، اما هیچ‌کدام خرابی زلزله سال ۹۷۰ خورشیدی را در پی نداشته است.

ماجرای مناره مسجد گوهرشاد.

اما بالاخره بنا‌های حرم رضوی هم، مانند هر بنا و ساختمان دیگر، نیازمند نگهداری، مراقبت و ترمیم هستند. زلزله‌ای که سبب بروز این شکاف در مناره مسجد گوهرشاد بود، به نسبت زلزله‌های دیگر، از شدت زیادی برخوردار نبود و انتظار نمی‌رفت موجب تخریب یا آسیب زدن به بنا‌های اماکن متبرکه شود، اما گویا قدمت چند صد ساله بنای مسجد گوهرشاد و آسیب‌دیدگی‌های نهان بر اثر زلزله و فرسایش بر اثر بارش‌های متمادی و برودت یا گرمای بیش از حد، سبب سست شدن دیوار بنا شده بود به همین دلیل، با وقوع زلزله اواخر دهه ۱۳۱۰، چنین شکافی روی مناره مسجد گوهرشاد به وجود آمد.

ترمیم مناره

جالب است بدانید فرایند ترمیم این آسیب‌دیدگی، برخلاف موارد مشابه، خیلی طول کشید؛ یعنی تا آبان سال ۱۳۲۹، چیزی بیش از ۱۰ سال، وضعیت مناره مسجد گوهرشاد به همین شکلی بود که می‌بینید. اینکه چرا مناره با وجود وضعیت بسیار نامناسبش، ترمیم نشد، می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی معتقدند، چون در آن زمان تولیت مسجد گوهرشاد با آستان‌قدس رضوی فرق داشت و شاید حجم درآمد موقوفه‌ها، قادر نبود هزینه سنگین ترمیم را تأمین کند، تعمیر مناره به تعویق افتاد.

بیشتر بخوانید

تصویری از مشهد در دوران قاجار


این ادعا، البته خیلی هم نمی‌تواند درست باشد؛ چون حجم موقوفه‌های مسجد اصلاً کم نیست، به‌علاوه در وقف‌نامه، این موارد پیش‌بینی شده است.

به همین دلیل، می‌توان گفت به احتمال زیاد، وقایع شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران توسط متفقین و البته، بروز قحطی در جامعه و از هم گسیختگی اداره امور، دلیل اصلی عقب افتادن ترمیم بناست. به هر حال، آغاز و انجام فرایند چنین عملیات عمرانی‌ای، نیازمند بررسی دقیق و مدیریت هماهنگ است و بی‌ثباتی در اداره امور، می‌تواند به روند آن آسیب جدی بزند.

رونمایی

در سال ۱۳۲۷، بالاخره پروژه ترمیم مناره ضلع غربی ایوان مقصوره کلید خورد و با حضور معماران سنتی و مهندسان آشنا با علوم جدید، اقدام‌های لازم برای مرمت آن آغاز شد و تا سال ۱۳۲۹ به طول انجامید.

مراسم رونمایی از مناره جدید، روز ۱۶ آبان همین سال، با حضور مردم و مسئولان در محل مسجد گوهرشاد برگزار شد.

در این مراسم، پرده بزرگ و سفید رنگی روی منازه کشیده بودند که پس از انجام مقدمات، از روی آن برداشته و از مناره ترمیم شده رونمایی شد.

در همین مراسم بود که تصاویری از وضعیت پیشین مناره و شکل و شمایل آن پس از ترمیم و مرمت را بین حاضران توزیع کردند و تصویری که امروزه در فضای مجازی و به اسم به توپ بستن حرم رضوی توسط روس‌ها منتشر می‌شود، در واقع کپی یا گراوری از همان تصاویر توزیع شده در مراسم آبان‌ماه ۱۳۲۹ است.

منبع: قدس آنلاین

انتهای پیام//م.م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تاریخ مشهد مسجد گوهرشاد زلزله مشهد شهر مشهد زلزله ها حرم رضوی بر اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۲۸۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز نام‌نویسی از داوطلبان متقاضی ترمیم نمره

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، ثبت‌نام از داوطلبان کنکور متقاضی ترمیم نمره و ایجاد سابقه تحصیلی آغاز شد.

متقاضیان ترمیم نمره و ایجاد سابقه تحصیلی که داوطلب کنکور سراسری ۱۴۰۳ هستند، از طریق سامانه my.sanjesh.org اقدام به انتخاب دروس مورد نظر جهت ترمیم و ایجاد سابقه تحصیلی کنند.

سایر متقاضیان از سامانه my.medu.ir اقدام به ثبت‌نام ترمیم نمره و ایجاد سابقه تحصیلی کنند. افراد واجد شرایط می‌توانند بنا به انتخاب خودشان در یک یا چند آزمون شرکت کنند.

این ثبت‌نام شامل دو گروه می‌شود، اول افرادی که به دنبال ایجاد سابقه هستند و دوم افرادی که به دنبال ترمیم نمره هستند هرچند که این بخش اختیاری است، اما گروه‌های زیر که فاقد سابقه تحصیلی هستند احتمالاً متقاضی ایجاد سابقه تحصیلی باشند شامل افرادی که در گروه‌های آزمایشی غیر متناظر با رشته تحصیلی خود شرکت کرده‌اند و باید در دروس نهایی گروه آزمایشی انتخابی ایجاد سابقه کنند، دانش‌آموزان و فارغ‌التحصیلان شاخه‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش که قبلاً در آزمون‌های نهایی رشته‌های نظری شرکت نکرده‌اند، طلاب حوزه‌های علمیه، افرادی که در آزمون‌های پیش از خرداد سال ۱۳۸۴ شرکت کرده‌اند، افرادی که در آزمون‌های پیش‌دانشگاهی قبل از خرداد سال ۱۳۹۱ شرکت کرده‌اند، افرادی که در آزمون‌های نوبت‌های شهریور و دی سال ۱۴۰۲ و پس از آن شرکت کرده‌اند، است.

شرکت در آزمون‌های ترمیم نمره هم اختیاری است و مختص افرادی است که در یک درس دارای سابقه تحصیلی هستند و قصد شرکت مجدد در آزمون را دارند. نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که فرصت ترمیم یک‌مرتبه است و این فرصت برای همه داوطلبان حتی افرادی که در سال گذشته هم ترمیم نمره کرده‌اند مجدداً وجود دارد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ترمیم آسفالت و بهسازی کمربندی های شمالی و جنوبی اراک
  • آغاز نام‌نویسی از داوطلبان متقاضی ترمیم نمره
  • اقلیم در پی ترمیم روابط‌ با ایران/اهداف سفر بارزانی به تهران چیست
  • استقبال از نظامیان صهیونیست با نارنجک و بارانی از گلوله در«طوباس»
  • در این سیاره سرعت باد مثل سرعت «گلوله» است
  • ترمیم شکستگی لوله اصلی آب شهر ندوشن
  • بالگردها در آسمان، پلیس روی زمین؛ حلقه فشار بر دانشگاه‌های آمریکا سخت‌تر می‌شود
  • مسیر افزایش طول عمر دندان هموار شد/ تبدیل دندان پوسیده به دندان سالم
  • چرا اسرائیل یک گلوله هم به سمت یمن شلیک نکرده است؟
  • چرا تل‌آویو یک گلوله هم به سمت یمن شلیک نکرده است؟