Web Analytics Made Easy - Statcounter

مسجد پیرزن که برخی آن را «بیوه‌زن» هم نوشته‌اند، حکایتی است باقیمانده از سده هشتم هجری، به روزگاری که گوهرشاد خاتون تصمیم می‌گیرد، مسجدی را دیوار به دیوار حریم حرم مطهر رضوی بنا کند اما در جریان ساخت مسجد به ماجرایی بر می‌خورد.

به گزارش قدس آنلاین، یک عکس سیاه و سفید به یادگار مانده از اوایل قرن، با میله‌های آهنی بلند در وسط صحن مسجد گوهرشاد، تنها نشان از قصه‌ای است که سال‌هاست، روایت‌های متفاوتش آنقدر دهان به دهان چرخیده که به عنوان بخشی از تاریخ شفاهی شهر، گوشه کتاب‌های تاریخی ثبت شده‌است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسجد پیرزن که برخی آن را «بیوه‌زن» هم نوشته‌اند، حکایتی است باقیمانده از سده هشتم هجری، به روزگاری که گوهرشاد خاتون تصمیم می‌گیرد، مسجدی را دیوار به دیوار حریم حرم مطهر رضوی سقف و ستون بزند و یادمانی ماندگار از خودش در مشهد بر جای بگذارد. سوای این عکس، یک نقشه قدیمی نیز که قدمت آن را ۱۳۴۵ هجری قمری نوشته‌اند در مرکز اسناد آستان قدس رضوی وجود دارد که موقعیت مسجد پیرزن با همین نام روی آن به صورت واضح و کامل ترسیم شده است. گزارش زیر نگاهی به است تاریخ این مسجد که جز یک تاریخ شفاهی، اسناد چندانی درباره چگونگی پا گرفتن بنای آن وجود ندارد.

موقعیت مکانی مسجد پیرزن/ مسجدی درون یک مسجد

به گواهی تاریخ شفاهی باقیمانده در مشهد، حوض فیروزه مسجد گوهرشاد با آب زمزم و نقش و نگار پرنیان مثالش، روزی بنایی از  خشت و گل بوده است. کوخی میان کاخی که گوهرشاد در رویاها ساخته بود و می‌خواست تار و پودی از حقیقت برایش ببافد و همین هم می‌شود.

«محمد احتشام کاویانیان» که در کتاب «شمس‌الشموس» تاریخ مختصری از بناهای حرم مطهر رضوی ارائه داده، بی‌آنکه اشاره‌ای به داستان ساخت مسجد پیرزن کند، توصیفی کوتاه از شمایل آن می‌دهد و می‌گوید: «قبل‌تر در وسط مسجد گوهرشاد، فضایی مربعی شکل و سکو مانند بود که دور خود درگاه‌هایی با میله و سرانداز سنگی طویل داشت. با حصیر مفروش که به مسجد پیرزن مشهور بود تا اینکه متولی مسجد گوهرشاد تصمیم گرفت در محل مسجد پیرزن حوض آب بسازد.» البته توصیفی که او ارائه می‌دهد، تصویر مسجد پیرزن پس از بازسازی آن به سال ۱۰۸۸ هجری قمری است و از نمای مسجد در دوره تیموری هیچ شرح مکتوبی وجود ندارد.

پیرزنی که خانه‌اش را به گوهرشاد نفروخت

اما اینکه چگونه مسجدی محقر و خشتی در دل مسجد جامعی با عظمت گوهرشاد قرار گرفته، داستانی است که «حجت‌الاسلام حسین‌ انصاریان» آن را در کتاب «عرفان اسلامی» این‌طور روایت می‌کند: «مرقد مطهر حضرت ثامن‌الائمه نیازمند مسجدی آبرومند جهت عبادت زائران و طاعت مطیعان و تدریس مدرسان بود. قرعه این فال الهی به نام گوهرشاد خانم همسر شاهرخ میرزا تیموری افتاد. او تمام خانه‌ها و زمین‌های اطراف را برای ساختن مسجد خرید. تنها یک پیرزن حاضر نشد که محل مسکونی خود را بفروشد. این در حالی بود که منزل او وسط مسجد می‌افتاد. با این همه گوهرشاد خاتون از خرید آن منصرف شده، زیرا نمی‌خواست در ساخته شدن مسجد به احدی کمترین ظلمی شود. پس از ساخته شدن مسجد پیرزن که شکوه گوهرشاد را می‌بیند، خانه خود را به عنوان محل عبادت وقف می‌کند. این عبادتگاه که به مسجد پیرزن معروف می‌شود تا سالیان دراز تجلی داشت.»

«سرپرسی مولزورث سایکس» هم که بین سال‌های ۱۹۰۵ تا۱۹۱۳ میلادی، سرکنسول انگلیس در خراسان بوده در کتاب «تاریخ‌ایران» درباره مسجد پیرزن چنین شرح می‌دهد: «حکایت می‌کنند که بانوی سالخورده‌ای قطعه زمینی در آن حوالی(محدوده مسجد گوهرشاد) داشته که مورد نیاز گوهرشاد بوده ولی پیرزن به هیچ قیمتی حاضر به فروش آن نمی‌شود. می‌گویند او آنقدر اصرار و پافشاری می‌کند تا بالاخره مسجد را در اطراف و گرداگرد ملک او می‌سازند و او خود بعدها مسجدی در آن به صورت جداگانه می‌سازد که مسجد پیرزن نام می‌گیرد و نگارنده آن را دیده‌ام و مانند «وامبری(یک سیاح معروف انگلیسی که به آسیا سفر کرده است)   معتقدم که مسجد گوهرشاد از مساجد سمرقند بسی زیباتر است».

مسجد کوچکی که جایگاه بزرگان بود

اما این مسجد کوچک، گویا پیش از تخریب و تبدیل آن به وضوخانه، محل آمد و شد بزرگان بسیاری بوده است و آنقدر اهمیت داشته که در آن علاوه بر نماز جماعت، محافل بیان و تفسیر حدیث برگزار می‌شده است. برای نمونه «احمد مهدوی دامغانی» در کتابچه شناخت‌نامه «مرحوم محدث قمی» که پس از برگزاری کنگره ایشان در سال ۱۳۸۹ خورشیدی در قم به چاپ رسیده، شرح روایتی ارائه داده که در بخشی از آن، از مسجد پیرزن یاد شده است: «پدرم نیز مانند همه اقران خود به مرحوم محدث قمی رضی‌ا...عنه، فوق العاده اخلاص و احترام می‌ورزید و در زمانی که آن بزرگمرد جلیل‌القدر در مشهد اقامت داشت و به خواهش فضلای حوزه علمیه شهر، شب‌ها بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد غیر مسقف معروف به مسجد پیرزن که در وسط مسجد گوهرشاد قرار داشت و با طارمی‌های آهنی و ستون‌های کوتاه سنگی محصور و از صحن مسجد مجزا بود و اکنون حوض بزرگ مسجد گوهرشاد و قسمتی از صحن بر جای آن واقع شده است، روایت احادیث و سنن را می‌فرمود و پدرم از حاضران همیشگی آن محفل منور مقدس بود.»

«غلامرضا جلالی» نیز در کتاب «مشاهیر مدفون در حرم رضوی» در ذکر یاد یکی از بزرگان می‌نویسد: «حاج شیخ رمضان‌علی قوچانی از علمای زاهد و متقی بود و عوام و خواص به او توجه داشتند. او از شاگردان آخوند خراسانی است و در مسجد معروف به پیرزن که اکنون در محل مسجد گوهرشاد به شکل حوض بزرگی درآمده است، نماز می‌خواند».

حکایت زال بیک و صفه‌ای که او ساخت

روایت متفاوت دیگری نیز درباره مسجد پیرزن وجود دارد که از اشعار نقش خورده بر کتیبه «زال بیک» در حرم ریشه گرفته است. در این روایت، راویان معتقدند بخشی از مسجد گوهرشاد در زلزله مشهد به سال ۱۰۸۴ هجری قمری تخریب شده و بعدها به دست «زال‌بیک» نامی تعمیر می‌شود. او در صحن مسجد، ستون‌هایی سنگی می‌سازد و به همین دلیل به مرور این بخش با نام او شناخته می‌شود. نامی که بعدها پسوند «زال» آن به «زن» کوتاه شده و تغییر می‌کند.

در اشعار نقش خورده بر روی کتیبه زال‌بیک آمده است:

بهر تعمیرش به نام زال بیک

از مقیمان زمان آمد مثال

داد اتمامش به اندک فرصتی

بِه ز هر نقشی که می‌بندد خیال

در تفکر بود معمارِ خرد

از برای گفتنِ تاریخ سال

ناگهان بر صفحه از کلک قضا

شد رقم «تعمیر مسجد کرد زال»

(عمل حقیر فقیر عاصی شجاع بناء اصفهانی. ۱۰۸۸).

ماجرای تبدیل صفه پیرزن به حوض‌خانه

 پس از این است که محدوده مسجد پیرزن به صورت صفه‌ای در می‌آید که حدود ۲۰ سانتیمتر از صحن حیاط مسجد گوهرشاد بالاتر بوده است. در اطراف این صفه هم ستون‌های سنگی به هم پیوسته‌ای وجود داشته که فضای مسجد را از صحن جدا می‌کرده است. «عبدالحمیدمولوی» می‌نویسد که این محل را در دفتر مسجد گوهرشاد به نام «چهارچوب» می‌نوشته‌اند و رسم بوده کف صفه را با حصیر فرش می‌کرده‌اند تا نمازگزاران بتوانند از آن استفاده کنند. گویا در چهار طرف صفه، چهار حوض وجود داشته و آب نهری که از میان حرم می‌گذشته، پس از عبور از کانال‌های این چهار حوض به داخل شهر جاری می‌شده است.

این فضای صفه مانند هم اما در حوالی سال ۱۳۲۶خورشیدی تخریب و به وضوخانه تبدیل می‌شود. ماجرای این تغییر نیز از این قرار است که گویا بین سال‌های ۱۳۱۷ تا  ۱۳۲۰ خورشیدی حرم و مسجد گوهرشاد که از طریق لوله‌کشی قنات سناباد مشروب می‌شده‌اند با کمبود آب مواجه می‌شوند آنچنان که نمازگزاران به ناچار برای وضوگرفتن از آب چاهی که در صحن بوده استفاده می‌کرده‌اند. ۵ سال بعد از این تاریخ، «حاج محمدباقر کلکته‌چی تبریزی» که یکی از تجار بنام مشهد بوده، تصمیم می‌گیرد که با هزینه شخصی، آب لوله‌کشی را به مسجد گوهرشاد بکشاند. او همچنین در محل مظهر قنات «سرده» در باغ اداره کل اوقاف خراسان، منبع آب جدیدی می‌سازد. این کار یک سال به درازا می‌کشد اما در نهایت پس از  چهار کیلومتر لوله‌کشی، آب تصفیه شده در مسجد گوهرشاد جریان می‌یابد و درست در همین زمان است که مسجد پیرزن به حوض تبدیل و در اطراف آن شیرهایی نصب می‌شود.

منبع: فارس

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مسجد پیرزن مسجد گوهرشاد مسجد پیرزن مسجد گوهرشاد نوشته اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۶۳۳۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسکی ۱۵۰ مدال دارد/ از قله به درون شهرها رفتیم

رئیس فدراسیون اسکی و ورزش‌های زمستانی گفت: بیش از ۱۵۰ مدال در رشته اسکی وجود دارد، اما در چند شاخه متأسفانه در حال حاضر زیر ساخت‌های مناسب فعالیت را در اختیار نداریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، عباس نظریان امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ پس از برگزاری مجمع انتخاباتی هیئت استان اصفهان در جمع خبرنگاران اظهار کرد: انتخابات خوبی بود و رئیس و هیئت رئیسه با اکثر آرا انتخاب شدند؛ این انتخابات نشان از همدلی و آینده روشن ورزش اسکی در استان اصفهان دارد و در این راستا مجمع امروز باعث شد تا انتظارات بیشتری از هیئت استان اصفهان داشته باشم.

وی افزود: در سال‌های گذشته امکان داشت که برای استان اصفهان اتفاقات بزرگ‌تر و بیشتری رخ دهد اما حواشی و اتفاقاتی باعث شد تا رخ ندهد.

رئیس فدراسیون اسکی تصریح کرد: اصفهان مقصد گردشگری است و به همین سبب ظرفیت‌های متفاوتی نسبت به دیگر استان‌ها دارد، فریدون شهر، چادگان و دیگر پیست‌های استان برای تفریحات زمستانی و جذب توریست‌های خارجی مطلوب و قابل توجه است.

وی با بیان اینکه اصفهان ظرفیت و فرصت‌های زیادی دارد، یادآور شد: رفتن در حاشیه‌ها باعث از بین رفتن یک نسل طلایی و ورزشکارانی که توانایی اهتزاز پرچم در میادین بین‌المللی را دارند، می‌شود.

وی افزود: امروزه اسکی در کشور چهار فصل و متنوع است‌و بیش از ۳۰۰ مدال در این رشته کسب شده است.

نظریان بیان داشت: در گذشته به سختی ورزشکاران را به مسابقات المپیک، جهانی و آسیایی اعزام می‌کردیم اما در سال جاری کاروان این فدراسیون ۱۰۰ نفره است و برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در مسابقات زمستانی با کاروان یک صد نفری شرکت می‌کنیم.

رئیس فدراسیون اسکی خاطرنشان کرد: فدراسیون امروزه شامل سه رشته یخی شامل کرلینگ، آیس اسکیت و آیس هاکی است که به تنهایی ۱۱۰ مدال المپیکی و آسیایی دارد، بیش از ۱۵۰ مدال در رشته اسکی وجود دارد که در چند شاخه آن متأسفانه در حال حاضر زیر ساخت‌های مناسب را نداریم.

به گفته وی، بیش از ۱۶۰ مدال المپیکی و آسیایی در فدراسیون اسکی و ورزش‌های زمستانی قابل کسب است.

نظریان تصریح کرد: برای اولین‌بار در رشته رولر اسکی، دو ورزشکار دختر و دو ورزشکار پسر به مسابقات ایندورگیم آسیایی اعزام خواهند شد، مسابقات کشوری رولر اسکی همه ساله در تهران و مازندران برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: در مدت سه سال گذشته سه رشته جدید به فدراسیون اضافه شده است، والیبال برفی یکی از این رشته‌ها است که در فروردین امسال، نایب قهرمانی آسیا در رشته والیبال برفی به دست ورزشکاران ما کسب شد.

نظریان تاکید کرد: همچنین در تعطیلات نوروز دو برنز آسیا در رشته آلپاین، برنز آسیا در صحرانوردی به دست آمد و نتایج درخشانی در المپیک جوانان به نام ایران ضرب شد.

وی افزود: پس از ۸۰ سال در المپیک ناشنوایان حضور داشتیم و دو رتبه چهارمی کسب شد و در مجموع چهارم شدیم که اتفاقی قابل توجه است.

وی بیان کرد: خوشحال هستیم که این اتفاق رقم خورد و اسکی از قله کوه‌ها به درون شهرها رفته است، در اسکی روی چمن، مدال طلا و نقره جهان توسط ورزشکارانمان برای کشور کسب شد.

در سال جاری سه رویداد مهم بین‌المللی از جمله این دور گیم آسیا در تایلند، را پیش رو داریم در کنار این مسابقات بزرگترین رویداد ورزش‌های زمستانی آسیا در شهر هاروین چین برگزار خواهد شد که کاروان ایران از بالغ بر ۱۰۰ ورزشکار بجز رشته‌ هاکی که جدا محاسبه می‌شود، تشکیل شده است.

نظریان گفت: ایجاد یک کاسه یخ در اصفهان به پیشبرد اهداف و کسب افتخارات ملی می‌افزاید، برای ایجاد سالن نیاز به تأسیس سالن جدید و زیر ساخت خاصی نیست. می‌توان سالن‌های خالی که استفاده نمی‌شود را بی‌یوالتی کرد تا کف سالن فقط یخ باشد.

وی ادامه داد: استان اصفهان ظرفیت‌های عالی دارد و شایسته است تا یک سالن یخی برای این استان در نظر گرفت. همین که بتوان کرلین، آیس هاکی و آیس اسکیت را آموزش داد بدون شک در ده سال آینده ورزشکاران ملی‌پوش از اصفهان خواهند بود.

نظریان تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند ورزش قوی برای ایران قوی، ما و تمام فعالان اسکی بخشی از ورزش هستیم، اداره کل استان و فدراسیون از هیأت اسکی انتظار دارد تا در پیشبرد سیاست‌های مقام معظم رهبری در خصوص ورزش، نقش ورزش‌های زمستانی با توجه به ظرفیت بالای استان بخوبی ایفا شود.

نظریان تصریح کرد: شعار سالی که توسط رهبر فرزانه انقلاب اسلامی اعلام شد، جهش تولید با مشارکت مردم است، به همه افرادی که توانایی خدمت و کمک برای رشد و پیشرفت دارند، باید میدان داده شود تا عمل کنند. باید از مشارکت‌های افراد همه استان و شهرستان‌ها استفاده شود.

وی افزود: در موضوع آمایش سرزمینی که وزارت ورزش و جوانان دنبال می‌کند، اسکی و ورزش‌های زمستانی می‌تواند تأثیر گذار باشد زیرا در همه استان‌ها اسکی، هاکی و ورزش‌های زمستانی وجود ندارد.

این مقام مسئول متذکر شد: استان اصفهان یکی از استان‌هایی است که می‌توان همه رشته‌ها را هم‌زمان با هم پیش برد، وضعیت هیأت اسکی و ورزش‌های زمستانی در آمایش سرزمینی بهتر است دنبال شود تا از ظرفیت‌ها استفاده شود.

به گزارش ایمنا، امروز _دوشنبه، هفدهم اردیبهشت_ مجمع انتخاباتی هیئت اسکی و ورزش‌های زمستانی استان اصفهان با حضور جواد محمدی، مدیرکل ورزش و جوانان استان اصفهان، عباس نظریات رئیس فدراسیون و اعضای مجمع در سرای ورزشکاران برگزار شد.

این مجمع انتخاباتی با کاندیدایی محمود یسلیانی و وجیهه مطهری و ۱۵ رأی مأخوذه برگزار شد که وجیهه مطهری با اعلام انصراف خود، از انتخابات کنار رفت. محمود یسلیانی با کسب ۱۳ رأی به‌عنوان رئیس هیئت اسکی و ورزش‌های زمستانی استان اصفهان انتخاب شد.

در انتخابات هیئت رئیسه وجیهه مطهری با ۱۳ رأی به عنوان نایب رئیس، عبدالرضا اسفنانی با ۱۴ رأی به عنوان خزانه دار، فرشته جلالی با ۱۴ رأی به عنوان هیئت رئیسه، عبدالرضا سپیانی با ۱۴ رأی به عنوان هیئت رئیسه، علیرضا بهزادیان‌فر با ۱۴ رأی به عنوان هیئت رئیسه انتخاب شدند.

کد خبر 751159

دیگر خبرها

  • اسکی ۱۵۰ مدال دارد/ از قله به درون شهرها رفتیم
  • ترفندی برای خوشمزه‌تر شدن خورش بادمجان که هر کسی نمی‌داند
  • روان آب‌ها شهر یزد به درون قنوات هدایت نمی‌شود
  • (ویدئو) بلاگرها متقلب شدند؛ ماجرای ازدواج پیرزن ۸۵ ساله با پسر ۲۵ ساله در ایران!
  • باند سارقین طلای پیرزن ها متلاشی شد
  • دستگیری باند فرا استانی سرقت از پیرزن‌ ها در کرمان
  • دستگیری باند فرا استانی سرقت از پیرزن‌ها در کرمان
  • روان آب‌ها به درون قنوات هدایت نمی‌شوند
  • دستگیری باند فرااستانی سرقت از پیرزن‌ها در کرمان+تصویر
  • ترجمه عکس و متن «فصل‌های درون» منتشر شد